Males fembres pecadores?
Genealogia de la cultura del càstig i les presons de dones a Barcelona

Males fembres pecadores?
Abejón Olivera, Sol Males fembres pecadores? 16,00 €
11.1.2022
19h
La Central del Raval

Males fembres pecadores?
Genealogia de la cultura del càstig i les presons de dones a Barcelona

Presentación a cargo de la autora Sol Abejón Olivera, Mireia Comas y Teresa Vinyoles
Os invitamos a la presentación del libro Males fembres pecadores? Genealogia de la cultura del càstig i les presons de dones a Barcelona el martes 11 de enero a las 19h en La Central del Raval. La presentación estará a cargo de la propia autora, acompañada por Mireia Comas, profesora de historia medieval en la UB, y por la historiadora medievalista, Teresa Vinyoles, 
 
Para acudir a la presentación, es indispensable la inscripción previa mediante el botón de INSCRIPCIÓN GRATUITA. La cita previa garantiza la asistencia al acto. En caso de no formalizar la inscripción no podemos garantizar la plaza. Al final del texto encontraréis un breve resumen explicativo.


Sobre el libro

(CAT) La privació de llibertat com a pena principal no seria un invent del segle XVIII, tal com penalistes, historiadors i sociòlegs han argumentat, sinó que caldria buscar-ne les arrels en les pràctiques de l’ortodòxia cristiana del segle XIII.


A través de la reconstrucció històrica de la Casa de les Egipcíaques a Barcelona, l’autora posa el focus en l’experiència de les dones preses, per la seva condició de dones i per delictes sexuats des dels darrers segles medievals fins al segle XIX. Qüestionar l’ordre social del pare i la moral cristiana hegemònica eren motius pels quals les dones eren tancades a la presó de les Egipcíaques.

Al segle XV, amb l’exemple de les Egipcíaques, el càstig salta de la llar i l’autoritat exclusiva del pater familias a aquesta institució carcerària. Recuperar aquesta experiència penitenciària significa fer un exercici d’herstòria. Restituir les narratives del dolor per reparar l’oblit i el trauma transgeneracional.

Sobre Sol Abejón Olivera

(CAT) Nascuda a la província de Buenos Aires, el 15 de desembre de 1983, ha fet i és moltes coses com les seves ancestres. Llicenciada en Història per la UB, després d'un breu pas inacabat per estudis de Fotografia a l'Escola Superior d'Arts Plàstiques Serra i Abella, és a la Universitat on va començar a gestar aquesta investigació. Des de petita ha estat envoltada de llibres, revistes antiimperialistes i històries de vida. L'antiimperialisme, l'anarquisme i els feminismes, van segrestar-la de ben ràpid. És filla d'una mestra a qui no van deixar exercir més pel seu periple migratori i d’un buscavides, que entre els seus molts oficis, era manter de llibres a la Plaça Rivadavia a Buenos Aires, que en aquella època, es deia, tot i la manta, llibreter. És germana, d’una germana que li ha ensenyat molt. És una apassionada del saber, del gir decolonial, de la justícia social i d'escoltar i compartir. Ha fet ràdio a Ràdio Bronka, ha estat una de les fundadores d'Herstory-Difusora Feminista, ha escrit molts fanzines de diverses temàtiques, ha reeditat amb l'editorial Gato Negro, La voz de la Mujer. Periódico Comunista-Anárquico a Colombia i ha publicat part dels seus poemes, en un recull anomenat DesgarrosDes del 2017 és estudiant formal de l’Escola de Treball de Processos de Barcelona i membre l’Àrea d’investigació del seu Institut, des d’on publica articles de divulgació. Des de fa uns mesos, és treballadora de la cooperativa Fil a l'agulla, on té el privilegi de poder unir el treball remunerat amb el vessant polític i social. Li encanta la fotografia, escriure, dibuixar, pintar i tot el que sigui creuar els límits de la creativitat.

Sobre Teresa Vinyoles

Historiadora medievalista. Realizó estudios de Magisterio, y posteriormente se licenció y doctoró en Historia en la Universidad de Barcelona, donde ha sido profesora titular de Historia Medieval. Especialista en historia de las mujeres (con trabajos que se inician en 1969) y de la vida cotidiana, también ha investigado sobre historia de la infancia y de los marginados, cuyos resultados se han plasmado en numerosas publicaciones; entre ellas, Història de les dones a la Catalunya medieval (2005). Fue la directora científica del Diccionari Biogràfic de Dones (2010) y ha estado vinculada al Centro de Investigaciones históricas de mujeres (Duoda) y al IRCUM (Institut de Recerca en Cultures Medievals), de la citada universidad.
 
Información de interés sobre la presentación
 
- Aforo limitado
- Para inscribirse al acto es necesario clickar sobre el botón INSCRIPCIÓN GRATUITA y darse de alta en la web. En el caso de que se disponga de cuenta web, por compras o inscripciones previas, solo hará falta introducir los datos, la reserva quedará reflejada en el apartado mis reservas, de la cuenta web. Además se enviará un correo de confirmación.
- Las entradas son nominales, únicamente se puede realizar una reserva por persona.
- Para el día de la presentación, comprobaremos las inscripciones a la entrada del acto, se puede presentar el correo de confirmación o dar nombre y apellidos. 
- La cita previa garantiza la asistencia al acto. En caso de no formalizar la inscripción no podemos garantizar la plaza.
- Día y hora: Martes 11 de enero a las 19h (Aula La Central del Raval)
 
Para dudas o consultas os atenderemos en citapreviabcn@lacentral.com