Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


Recordar Clave

Nuevo usuario

La Central (c/Mallorca)

Una lectura compartida, poema a poema de Sprachgitter (Reixes de llengua), de Paul Celan

Arnau Pons

Els dijous 7, 14, 21, 28 de març; 4, 11, 25 d'abri de 2019, de 19h a 21h La Central (c/Mallorca)


Paul Celan va publicar Sprachgitter el 1959; era el seu tercer llibre de poemes i es distingia dels dos anteriors per un despullament i una abstracció extremats, que no van ser gaire ben rebuts per la crítica ni tampoc per bona part dels poetes alemanys. Tot i això, hi va haver poemes que van deixar una petja fonda en els lectors, com ara «Tenebrae». A més a més, el tancava un llarg poema, «Engführung» («Estreta»), que alguns crítics van percebre com una revocació de la «Todesfuge» («Fuga de mort»), cosa que Celan no va acceptar mai. Va ser just en aquell moment que ell va conèixer Peter Szondi i Jean Bollack, i, a través de Szondi, en va fer arribar un exemplar a Adorno, de qui esperava una lectura atenta; de fet, el llibre conté no pas poques al·lusions a les seves preses de posició, com també a Heidegger. Però sobretot Sprachgitter dóna comptes de la represa d’un diàleg poètic contradictor amb Ingeborg Bachmann. Mentre preparava el llibre, Celan li havia enviat un lligall amb vint-i-un poemes que continuen el diàleg que es va iniciar el 1953 a Mohn und Gedächtnis (Cascall i memòria).
 
Objectius:
Aquest curs pretén fer una lectura de tots els poemes de Sprachgitter (Reixes de llengua), amb diversos materials d’acompanyament com ara l’edició crítica de Tubinga, les notes i comentaris de Barbara Wiedemann (Die Gedichte, 2018), així com del volum col·lectiu a cura de Jürgen Lehmann (Kommentar zu Paul Celans ‘Sprachgitter’, 1997); també s’analitzaran, si s’escau, les traduccions existents al castellà, francès, italià i portuguès. Amb tot, la lectura recolzarà sobre el concepte de resemantització, i per això mateix de cada poema n’esbossarem i en debatrem una hipòtesi de sentit.
 
Sessions :
La intenció és de llegir 5 o 6 poemes en casa sessió.
 
Bibliografia:
  • - Paul Celan, Reixes de llengua / Sprachgitter. Traducció i notes d’Arnau Pons. LaBreu Edicions, 2019.
    - Peter Szondi, Estudios sobre Celan. Traducció d’Arnau Pons. Madrid: Trotta, 2005.
    - Jean Bollack, Poesía contra poesía. Edició d’Arnau Pons. Madrid: Trotta, 2005.
    - Paul Celan / Ingeborg Bachmann, Tiempo del corazón. Mèxic: FCE, 2012.
    - Arnau Pons, Celan, lector de Freud. Edició en català a Lleonad Muntaner Editor (2006) i en castellà a Herder (2015).
 
Arnau Pons (Felanitx, 1965) és poeta, assagista i traductor; ocasionalment editor. Ha estat l’introductor dels treballs de Jean Bollack sobre Paul Celan en l’àmbit hispànic amb les edicions revisades i ampliades de Piedra de corazón (2001) i Poesía contra poesía (2005). També ha traduït Estudios sobre Celan, de Peter Szondi (2005). En català, està duent a terme l’edició de les Obres completes del poeta amb notes i comentaris, de les quals ja han aparegut De llindar en llindar (2012) i Cristall d’alè (2015); aquest últim recull va ser guardonat amb el Premio Nacional a la Mejor Traducción. A més, és autor dels assaigs Celan, lector de Freud (2006; trad. castellana 2015) i de Nissaga d’abolits (2010; trad. francesa 2016). Actualment, és professor de 17, Instituto de Estudios Críticos, de Mèxic, on imparteix classes sobre Judith Butler, Paul Celan i Emmanuel Levinas. Ha participat en el volum col·lectiu Makers of Jewish Modernity (Princeton, 2016), guardonat com a millor llibre jueu de l’any en la categoria d’assaigs.
 

Calendari: Els dijous 7, 14, 21, 28 de març; 4, 11, 25 d'abril i 2 de maig de 19h a 21h
Preu: 160€
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

 Inscripción on line
CURSO COMPLETO
si desea apuntarse a la lista
de espera, clicke aquí
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���