Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central del Raval

Un tastet de neurociències: del cervell sensorial al cervell social

Coordinat per Cristina Pujades

Els dimecres, del 7 de febrer al 28 de març de 2018, de 18:30h a 20:30h La Central del Raval
 
La neurociència és l'estudi científic i multidisciplinari del cervell. Inclou l’anatomia, bioquímica, biologia molecular i fisiologia de les neurones i els circuits neurals i ha obert enormes possibilitats per a la comprensió de les malalties neurològiques i psiquiàtriques. Però, a més a més ha atret l'interès de moltes altres àrees d’estudi com son la filosofia, l'art, l'economia i el dret, ja que les neurociències representen un paradigma d’interdisciplinarietat. La neurociència està present en la societat proporcionant nous punts de vista sobre qüestions bàsiques de la humanitat, utilitzant-se també a vegades d’una manera indeguda, més enllà de l'evidència.
El curs pretén obrir una finestra a la percepció, una activitat banal i permanent que es troba a l’origen de la major part dels nostres comportaments. Entrarem en el coneixement de com els nostres sentits construeixen una representació del món, amb referència especial a la visió i l'audició. I farem un tastet del paper que la intel·ligència artificial està jugant en la neurociència i com s’exploren les bases neurobiològiques del comportament social humà.


CONTINGUTS
1. La Representació del món: Els sistemes sensorials. Com construïm la il·lusió de la percepció. L'organització dels sistemes sensorials: processament en paral·lel, els receptors sensorials, la localització cerebral, la distorsió, i el processament de la informació.
 
2. El món visual: de la retina al cervell. La llum entra al cervell: els fotoreceptors -cons i bastons-. Processament i contrast a la retina. El misteri del somriure de la Mona Lisa.
 
3. El cervell visual. Com identifiquem els objectes? Extracció de característiques. El cas de les "cèl·lules cara". Els ideals de Plató son al lòbul temporal: la categorització en el cervell, forma i objectes. El secret de Bosch i Pollock.

4. És el color al nostre cervell? Què és el color? La construcció del color i la llum. El color no és una barreja: la teoria de la visió basada en l’oposició de colors. De les miniatures medievals a Monet.

5. Audició. L'oïda intern. Què són els "objectes auditius"? La localització del so: el que aprenem dels mussols i els ratpenats.

6. Música, audició i cervell: de les cèl·lules ciliades a l'èxtasi. Els tons en el cervell. Les escales musicals. Música i llenguatge. Beethoven i els Rolling Stones, els mestres del suspens.

7. El cervell social: Les bases neurobiològiques del comportament social humà. Vinculant la intel·ligència artificial i les neurociències socials.
 
8. Els circuits neurals responsables dels valors sagrats: podem a través de les tècniques d’imatge tenir una representació dels nostres principis morals?
 
 

BIBLIOGRAFIA
Introductòria
KANDEL, E (2016) Reductionism in art and brain science. Columbia University Press, USA
ZEKI, S. Inner Vision: An Exploration of Art and the Brain, Oxford University Press, UK
 
Avançada
KANDEL, E et al. (2013) Principles of Neural Science. McGraw-Hill, New York, USA
PURVES, D. Et al. (2013) Principles of Cognitive Neuroscience, Sinauer Ass. Inc. Publishers, USA
WOLFE, J.M. et al. (2015) Sensation & Perception, Sinauer Ass. Inc. Publishers, USA


Coordinadora: Dra Cristina Pujades (Universitat Pompeu Fabra-PRBB)
Professors: Dr Fernando Giraldez (Universitat Pompeu Fabra-PRBB) - sessions 1 a 6
Dr Oscar Vilaroya (Universitat Autónoma de Barcelona-PRBB) - sessions 7 i 8

 
Calendari: Els dimecres, del 7 de febrer al 28 de març, de 18:30h a 20:30h (8 sessions)
Preu: 160 €
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01
 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���