Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central del Raval

Per què les lletres són com són?

Enric Jardí

Dimecres, a partir del 22 de novembre de 2017, de 19h a 21h La Central del Raval


Quan mirem amb atenció les lletres que normamelt no veiem (si les llegim és que no les mirem), ens adonem que estan plenes de detalls. No són formes simples sinó petites joies amb formes individuals però que encaixen entre elles i fan un estil coherent i reconeixible, el que anomenem tipus de lletra. Això fa que ens semblin serioses, literaries, alegres o infantils però seguim sense saber si aquests detalls tenen una funció, si son producte de la moda d’un moment o el raste que ha deixat una eina en fer-les.
Les formes de les lletres, ja us ho dic ara, són unes coses més culturals que funcionals però totes tenen un orígen.

En aquest curs farem un recorregut pels sistemes d’escriptura, veurem com i perquè el nostre sistema d’alfabet llatí s’ha convertit en dominant i examinarem perquè les lletres avui són com són. Com hem arribat fins aquí, com les hem de mirar i què ens volen dir.
 

Programa:

1. El sistema alfabètic. Sistemes d’escriptura, orígen de l’alfabet i funcionament.
2. El camí cap a la lletra llatina. De qué està feta la lletra.
3. La invenció d’un monstre: la tipografia romana.
4. L’evolució formal de la lletra romana. El segle XX.
5. Com hem de mirar la lletra. L’estructura, les parts, les classificacions i les funcions.
6. Els caràcters. Estàndarts classics i actuals. Usos. Funcions. Ortotipografia.
 
 
Bibliografia:
Robert Bringhurst: The Elements of Typographic Style
Warren Chappell i Robert Brinhurst: A Short History of the Printed Word
Albert Corbeto i Marina Garone: Història de la tipografia
Jesús Tuson: L’escriptura
Josep Maria Pujol i Joan Solà: Ortotipografia
Robin Kinross: Modern Typography

El treball professional d'Enric Jardí se centra en el disseny editorial, direcció d'art, cobertes per llibres, identitat corporativa, tipografia i il·lustració. Es va graduar a l'Escola Elisava de Barcelona, on continua ensenyant.
És autor de diversos articles sobre disseny i tipografia, i de les publicacions Veintidós consejos sobre tipografía (que algunos diseñadores jamás revelarán) y veintidós cosas que nunca debes hacer con las letras (que algunos tipógrafos nunca te dirán) (Actar) i Pensar con imágenes (Gustavo Gili). És director i professor del Màster en Tipografia Avançada d'Eina Centre de Disseny i Universitari d’Art en col·laboració amb la UAB. També és professor del Master Universitario en Dirección de Arte en Publicidad a Blanquerna, Universitat Ramon Llull, dels Màsters en Disseny i Direcció d'Art i del Disseny de Packaging d'Elisava i professor del Curso de Diseño Gráfico en la Universidad de Laponia (Finlandia). Des de 2016 ensenya semiòtica i teoria de la imatge a l'escola IDEP de Barcelona.
L'any 2009 va rebre el Premi Nacional de Cultura en l'apartat de disseny atorgat per la Generalitat de Catalunya. Ha rebut diversos premis entre els quals destaquen els European Design Awards, Laus, D&AD Awards i Malofiej d'infografia.


Calendari: els dimecres 22, 29 de novembre, 13 i 20 de desembre i 10, 24 de gener, de 19h a 21h.
Preu: 120 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���