Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del Raval

Jean-François Lyotard: Estètica i política, de Gerard Vilar

Directora de la col·lecció: Laura Llevadot

Gedisa

Dilluns 27 de maig de 2019, 19h La Central del Raval
La política, té com a funció buscar consensos i normes generals per resoldre les diferències d’interessos o visions? O, més aviat, com també és el cas de l’art i de la filosofia, té a veure amb la dissensió, la pluralitat irreductible de perspectives i les diferències inconciliables? 
El pensament polític de Lyotard se situa en el camp de forces del que anomenava el différend, és a dir, de les disputes entre dos o més parts que s’enfronten en jocs de llenguatge diferents -diferències que no poden resoldre’s recorrent a uns suposats universals, compartits i fonamentats, que permetrien una reconciliació que només pot resultar falsa.
 
Gerard Vilar, nascut a Barcelona el 1954, va fer estudis de filosofia a Barcelona, a Frankfurt i a Constança. Va ser becari DAAD i Humboldt a Alemanya. El seu primer càrrec docent va ser al departament de teoria i composició de l’ETS d’Arquitectura de Barcelona com a ajudant de Xavier Rubert de Ventós. Actualment és catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts al Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat professor convidat a universitats d’Alemanya, els Estats Units, el Regne Unit i Mèxic. Interessat sempre per les relacions entre l’estètica, l’ètica i la política, és autor dels llibres Raó i marxisme (1979), Discurs sobre el senderi (1986), Les cuites de l’home actiu (1990), Individualisme. Estètica, ètica i política (1992), La razón insatisfecha (1999), El desorden estético (2000), Las razones del arte (2005), Desartización (2010) i Precariedad, estética y política (2017). És coordinador del Màster d’Investigació en Art i Disseny d’Eina/UAB. Actualment és l’investigador principal del projecte MINECO «La generación de conocimiento en la investigación artística. Un punto de encuentro entre filosofía, arte y diseño», 2016-2018. També dirigeix el grup de recerca GRETA.


Presentació amb l’autor, Gerard Vilar, acompanyat pels filòsofs Victòria Camps i Daniel Gamper
 
Gerard Vilar, catedràtic d’Estètica i Teoria de les Arts al Departament de Filosofia de la UAB i autor de l’assaig sobre Lyotard de la col·lecció Pensament Polític Postfundacional, reivindica la figura del filòsof francès a partir del seu concepte del diferend, “aquella diferència que es produeix quan els discursos d’uns i d’altres no troben una regla o principi comuns per entendre’s i per posar-se d’acord.” Llavors, la política, té com a funció buscar consensos i normes generals per resoldre les diferències d’interessos o visions? O, més aviat, com també és el cas de l’art i de la filosofia, té a veure amb la dissensió, la pluralitat irreductible de perspectives i les diferències inconciliables?
 
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �