Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central del MUHBA

Història del Paral·lel, de Rossend Llurba

Comanegra

Dimecres, 29 de novembre de 2017, 19h La Central del MUHBA
Alejandro Lerroux no va ser el veritable emperador del Paral·lel, sinó que ho va ser Rossend Llurba. Llurba era, fins avui, un personatge injustament desconegut, tot i ser autor, entre moltes altres peces, del primer cuplet català («La font del Xirineu», del 1917). Fou, a més a més, un cronista imprescindible de la Barcelona de la primera meitat de segle, protagonista privilegiat de l’ambient més apoteòsic del Paral·lel, que va deixar al calaix el seu projecte més ambiciós: la història, in situ, de l’avinguda que ell va trepitjar, passejar, cantar i estimar. Aquest volum el posa al seu lloc i el treu a la llum per primera vegada acompanyat d’una selecció d’articles de principis de segle i de tres breus peces literàries de gran valor: «La font del Xirineu», La cançó del Paral·lel (mosaic líric en un acte) i, com a cloenda, el conte «Il·lusió és vida».

El nom de Rossend Llurba (el Vilosell, 1887) no pot tornar a caure en l’oblit i passa a ser imprescindible, des d’avui, per a qualsevol persona interessada en la cultura popular catalana de la primera meitat del segle XX, i especialment pel que fa a la seva principal artèria: el Paral·lel barceloní.

Rossend Llurba i Tost (el Vilosell, 1887- Barcelona, 1954). Va ser lletrista de cançons, autor dramàtic i articulista català; cèlebre cronista del Paral·lel de principis de segle i coneixedor privilegiat de la tradició del teatre popular català. Autor del primer cuplet escrit en català l’any 1917 amb el títol La font del Xirineu, interpretat per Raquel Meller, del qual se celebra el centenari amb aquesta edició. Se’l defineix com a «autor de consum» i sovint és menystingut per la popularitat dels seus versos, però representa una generació fonamental de creadors que van normalitzar la llengua catalana en terrenys on el castellà semblava que s’ho havia d’emportar tot per davant. Rossend Llurba reivindicava el paper essencial que havia de tenir el «gènere frívol» en llengua catalana per a la construcció de la identitat catalana moderna. Subratllava que, si la llengua catalana es va mantenir viva als escenaris, va ser gràcies als èxits del Paral·lel. Una edició d'Albert Arribas. Amb presentacions de Xavier Albertí i Enric H. March.

Presentació a càrrec d'Albert Arribas, Xavier Albertí i Enric H. March.
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���