Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central (c/Mallorca)

Franz Schubert, compositor de cançons 

Sílvia Pujalte

Els dimecres 11 i 18/10 i 8, 15, 22 i 29/11 de 2017, de 19h a 21h La Central (c/Mallorca)


Dir d'un compositor que és el creador d'un gènere és arriscat, sens dubte; s'hi poden fer moltes objeccions, a una afirmació d'aquest tipus. Però si en algun cas en la història de la música podem ser agosarats i dir-ho és quan parlem de Franz Schubert i el lied. Existia el lied abans de Schubert? I tant! Però amb ell, encara que sembli una contradicció, va néixer el gènere.

Pocs dies després de la seva mort, un tenor que s'hi havia relacionat sovint es va referir a Schubert, despectivament, com a "compositor de cançons". El temps va posar les coses i el tenor a lloc: ningú no dubta que Schubert és un gran compositor i, dins de la seva enorme i brillant producció musical, els lieder són un referent. Acostar-s'hi és acostar-se a la bellesa, a l'amistat, al coneixement de la naturalesa humana, a l'essència d'un gènere, al model pels compositors que van venir després.

El lied romàntic va començar amb Gretchen am Spinnrade però, com va arribar-hi Schubert? Què va passar en aquells dos anys d'escriptura frenètica que hi van seguir? Quina influència va tenir el seu cercle en les seves cançons? Quines són les obres mestres de la seva producció liederística? Quines petites joies no hauríem de passar per alt? Quins poetes el van inspirar? I la pregunta sense resposta: quines cançons hauria compost Franz Schubert després de 1828 si no hagués mort aquell any, amb només 31 anys?

Tenim sis setmanes per davant per conèixer una mica millor Franz Schubert, compositor de cançons. Us hi apunteu?


Programa del curs:
- Viena al tombant de segle XIX: música, societat i política
- Abans de Gretchen
- L'any dels miracles
- Un wanderer a Viena
- Els lieder dels darrers anys
- Els dos grans cicles: Die schöne Müllerin i Winterreise

Bibliografia recomanada:

Franz Schubert. Biografía y obra, Brigitte Massin

The Schubert Song CompanionJohn Reed (Manchester University Press - Mandolin)

Franz Schubert and his worldChristopher H. Gibbs i Morten Solvik ed. (Princeton University Press)Sílvia Pujalte és doctora enginyera de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha estat professora a la Universitat Politècnica de Catalunya i a la Universitat Pompeu Fabra. Compagina la seva activitat com a enginyera amb la divulgació musical; és autora del lloc web Liederabend, dedicat al món de la cançó de cambra, i imparteix cursos i conferències sobre cançó i òpera. És responsable de documentació i comunicació a la Schubertíada a Vilabertran. Col·labora amb el digital de cultura Núvol a la seva secció de música clàssica i amb la revista de música clàssica Platea Magazine.


Preu: 120 euros (6 sessions)
Calendari: Els dimecres 11 i 18 d'octubre, i 8, 15, 22 i 29 de novembre, de 19h a 21h.

* El dia 25 d'octubre s'inaugura el cicle de concerts Schubert Lied a L'Auditori, i s'oferirà un descompte especial pels assistents al curs.

Informació i reserves: academia@lacentral.com / 935504601 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���