Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central del Raval

Filosofia més enllà de la moda

Miquel Seguró

Dijous, a partir del 21 de febrer de 2019, de 17h a 19h La Central del Raval

Vivim en temps que la filosofia està de moda. A més d’haver-se recuperat en els estudis d’ESO i Batxillerat, l’èxit de sèries com Merlí fa que socialment hi hagi un reclam de més filosofia. A què es deu aquest fenomen? En un moment d’especial complexitat política i cultural, la filosofia pot fornir elements i claus reflexives que ajudin a plantejar les qüestions d’una manera diferent?
En aquest curs treballarem sis elements centrals i axiològics que vertebren la vida individual i col·lectiva per a explorar conjuntament de quina manera la filosofia ens aclareix la seva experiència. Parlarem de l’experiència de la cultura, l’experiència de la ciència, l’experiència de la religió, l’experiència de l’amor, l’experiència de la mort, l’experiència de la intersubjectivitat. En cadascuna de les sis sessions esbossarem una aproximació filosòfica general a la qüestió tractada i en projectarem el seu valor i ús social i col·lectiu actual a partir de problemàtiques concretes relacionades amb cadascuna de les experiències plantejades.


Sessió 1: La filosofia i la cultura. La pervivència de les preguntes de la vida.
 
Sessió 2: Ciències i ciències. La crisis del paradigma cientifista: els reptes del transhumanisme i la bioètica.
 
Sessió 3: Religió i experiència de la finitud. La confrontació de credos.
 
Sessió 4: La pluralitat dels amors. Estimar en temps digital.
 
Sessió 5 : La mort i la condició humana. Llibertat i necessitat del morir.
 
Sesió 6: Viure i conviure. Com comprendre’ns en un món global.
 
 
Llibre de curs
Miquel Seguró, La vida también se piensa, Barcelona, Herder, 2018.
 
 
Lectures i materials temàtics a treballar en cada sessió
 
Sessió 1: V. Frankl, El hombre en busca de sentido, Barcelona, Herder, 2015.
 
Sessió 2: Thomas Kuhn, La estructura de las revoluciones científicas, México, Fondo de Cultura Económica, 2013 (llegir apèndix)
 
Sessió 3: Rudolf Otto, Lo santo. Lo racional e irracional en la idea de Dios, Madrid, Alianza.
 
Sessió 4: Visionat de la pel·lícula “Her” (director: Spike Jonze)
 
Sessió 5: Visionat de la pel·lícula “Mar adentro” (director: Alejandro Amenábar)
 
Sessió 6: B-Chul Han, Hiperculturalidad, Barcelona, Herder Ed., 2018.
 
 
Miquel Seguró Mendlewicz (1979)
Doctor en Filosofia per la Universitat Ramon Llull, amb menció de Doctorat Europeu, i llicenciat en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, és professor a la UOC i la URL.  Ha realitzat estades de recerca predoctoral a la P. Università Gregoriana, Roma (curs 2008/2009) i a l’Albert-Ludwigs-O., Freiburg (any 2010), i he visitat amb regularitat la Universität Basel per a projectes concrets de recerca. Després d’uns anys de recerca eminentment teòrica he procurat concretar-la en accions de transferència de coneixement en el context de la docència i la filosofia pràctica, de manera que en l’actualitat el meu àmbit laboral i el de recerca es desenvolupen tant en el camp teòric (treballs de fonamentació metafísica , ètica i política) com en el pràctic (innovació docent, guies de bones pràctiques, marcs de presa de decisions, bioètica …). Ha publicat i coordinat 7 llibres. Col·labora regulament amb la Cadena SER, El Periódico i La Vanguardia.
Web: www.miquelseguro.com

 
Calendari: Dijous 21, 28 de febrer i 7, 14, 21, 28 de març, de 17h a 19h
Preu: 120 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���