El vent se m'endurà
Abbas Kiarostami

El vent se m'endurà
Abbas Kiarostami
Editorial Karwan
Sobre el libro
La poesia del gran cineasta iranià Abbas Kiarostami està íntimament lligada a la seva creació fílmica i fotogràfica: és la mateixa mirada poètica que travessa tota la seva obra.
Els seus poemes, com ràfegues fulgurants que recorden el haiku, evoquen escenes de la natura, de la vida quotidiana i del món rural, i sovint plantegen reflexions morals o existencials. Kiarostami recorre al contrast d’elements i conceptes, i usa imatges minimalistes distanciades entre si per dur la mirada més enllà del primer pla. D’aquesta manera el poema cobra una vitalitat capaç de commoure i de crear una sòlida realitat poètica, tot i que incompleta fins que no es revela allò que el poeta silencia.
Llegir Kiarostami és talment com acompanyar-lo a les escapades al camp, on resseguia incansablement camins de planures i muntanyes, fent atenció als sons i els silencis, les llums i les ombres, i aturant-se a estones per atrapar, ja fos amb la càmera o el llapis, la màgia d’un instant.
Aquests poemes delicats i resplendents demostren una vegada més la gran sensibilitat artística d’Abbas Kiarostami, un veritable mestre de la imatge i de la paraula.
El corb assedegat
refrega el bec a la terra
Un núvol en camí.
La fina lluna creixent
aboca la seva poca llum
damunt de cents de falçs cansades
en una nit d’estiu.
Abbas Kiarostami (Teheran, 1940 - París,2016)
És un dels creadors més lloats i influents del cinema contemporani. Autor d’una trentena llarga d’obres entre llargmetratges, curtmetratges i documentals, destacà també com a poeta i fotògraf. Va publicar tres llibres de poemes propis —Compañero del viento (1999), Un llop a l’aguait (2003) i El viento y la hoja (2011)—, traduïts a diverses llengües, i quatre volums de poemes breus dels grans noms de la poesia persa clàssica i moderna —Rumi, Hafez, Saadi i Nima— seleccionats i versionats per ell mateix. Llicenciat en Belles Arts, inicià la seva carrera com a il·lustrador de llibres infantils i com a realitzador d’anuncis i de curtmetratges sobre la infància. Amb la pel·lícula On és la casa del meu amic? (1987) va obtenir un gran ressò internacional, i els films posteriors, com ara Close-Up (1990), El gust de les cireres (1997), El vent se’ns endurà (1999), Ten (2002) o Còpia certificada (2010), van ser objecte dels guardons més prestigiosos i li van valdre un lloc preeminent entre els mestres del cinema de tots els temps.
- Entrada libre hasta completar el aforo
- Día y hora: Viernes 27 de enero a las 19h