El dia revolt. La literatura catalana a l’exili. 

El dia revolt. La literatura catalana a l’exili. 
6.2.2020
de 17h a 18:30h
La Central (c/Mallorca)

El dia revolt. La literatura catalana a l’exili. 

Una visió dotze anys després

L’exposició Literatures de l’exili (2005) del CCCB de la qual Julià Guillamon va ser comissari, i el llibre que en va ser el resultat, El dia revolt. Literatura catalana de l’exili (2008), van introduir molts elements nous en el coneixement i l’estudi de l’exili literari català de 1939. Va ser la primera vegada que un mateix investigador  va treballar en la majoria dels països que van acollir escriptors exiliats (França, Mèxic, Xile, República Dominicana, Argentina, Cuba i Veneçuela), la qual cosa va permetre establir connexions i relacions i entendre l’exili com una història de contrastos, sovint en trànsit d’un lloc a l’altre. També va ser la primera vegada que es van mostrar les experiències dels nens i dels joves que van acompanyar els seus pares en la diàspora i es va donar veu als fills de l’exili. El resultat va ser un relat coral, entre la narració i el reportatge, l’assaig literari i la història personal. Quan fa dotze anys que es va publicar El dia revolt, moltes de les històries que es van començar a explicar en aquell llibre han donat lloc a nous projectes, llibres i exposicions. Aquest curs presentarà a través d’imatges i lectures una visió actualitzada d’aquest projecte apassionant.6 de febrer El pas de l’exili. El camps de concentració. Els refugis. L’ocupació alemanya. Mercè Rodoreda, Alexandre Cirici, Carles Fontseré, Xavier Benguerel, Antoni Rovira i Virgili.
13 de febrer Tres dones a l’exili: Maria Antònia Freixes (Vichy), Otília Castellví (Alemanya) i Rosa Maria Arquimbau (París).
20 de febrer Els que tornen de seguida: Carles Riba, Joan Oliver, Enric Cluselles. Els reagrupaments familiars de 1946: l’editor Martí Soler. Les famílies partides: el cas de Jaume Pahissa a Buenos Aires.
27 de febrer Els exiliats que no són exiliats: l’Argentina de López Llausàs, C. A. Jordana, Paco Madrid i Santiago Rubió i Tudurí.
5 de març Mèxic, la comunitat catalana, els pobres i els rics: Pere Calders, Joan Sales, Josep M. Miquel i Vergés, Odó Hurtado i la High Life de Mèxic.
12 de març La República Dominicana de Vicenç Riera Llorca i de Joan Sales
19 de març Un exili poc conegut: Cuba. A través de l’obra de dibuixants, com ara Shum, i editors, com Jordi Espresate. De Mèxic a Cuba per fer la revolució amb Fidel Castro. Caracas, exili de rebot, a través de l’obra de Carles Pi i Sunyer.
26 de març Els fills de l’exili: resistents i assimilats: les famílies de Pere Calders, Xavier Benguerel, Avel·lí Artís Gener, Agustí Bartra, Enric F. Gual, Joaquim Ventalló. Els escriptors fills d’escriptors: Núria Sales i Pedro F. Miret
2 d’abril Els que van morir a l’exili: el cas de Francesc Trabal, a Xile
16 d’abril El mite i la tristesa del retorn: Pere Calders, Avel·lí Artís Gener, Agustí Bartra
A les sessions hi haurà projeccions de fotografies, documents i material gràfic.
 

Julià Guillamon (Barcelona, 1962) s’ha especialitzat en els estudis d’història cultural. Ha escrit dos llibres molt extensos sobre la postguerra des de la perspectiva de l’exili (El dia revolt, Literatura catalana de l’exili, 2008) i de l’interior (Joan Perucho, cendres i diamants. Biografia d’una generació, 2015). També ha estudiat els anys trenta des de la perspectiva de la cultura de masses (Jamás me vera nadie en un ring. La historia del boxeador Pedro Roca, 2014) i del feminisme (L’enigma Arquimbau. Sexe, feminisme i literatura a l’era del flirt, 2016). La ciutat interrompuda seguit del gran novel·loide sobre Barcelona (2019), és una crònica i un assaig sobre la transformació de la ciutat entre la contracultura i la crisi del model Barcelona. Com a narrador ha publicat La Moràvia (2011) i El barri de la plata (2018).
 

BIBLIOGRAFIA RECOMANADA
Julià Guillamon. El dia revolt. Literatura catalana de l’exili
Rosa M. Arquimbau. Quaranta anys perduts
Avel·lí Artís Gener. Les dues funcions del circ
Xavier Benguerel. Els vençuts
Pere Calders. Cròniques de la veritat oculta
Pere Calders. Aquí descansa Nevares i altres narracions mexicanes
Pere Calders. L’ombra de l’Atzavara
Otília Castellví. De les txeques de Barcelona a l’Alemanya nazi
Alexandre Cirici. Les hores clares
Carles Fontseré. Un exiliat de tercera
C.A. Jordana. El món de Joan Ferrer
Teresa Pàmies. Gent del meu exili, inoblidables
Vicenç Riera Llorca. Tots tres surten per l’Ozama
Antoni Rovira i Virgili. Els darrers dies de la Catalunya republicana
 

Calendari: 6, 13, 20, 27 de febrer / 5, 12, 19, 26 de març / 2 i 16 d'abril de 17h a 18:30h
Preu: 150 euros
Informacio i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

Imatge: El menjador del refugi de Roissy-en-Brie, el 1939. Pere Calders, Lluís Montanyà, Domènec Guansé, Joan Oliver, Josep M. Trabal, C.A. Jordana, Aurora Benet, Joan Jordana, Francesc Trabal i Xavier Benguerel. 


Les inscripcions només seran definitives una vegada s’hagi efectuat el pagament del curs. Els antics alumnes  tenen un 5% de descompte. 
Després de la primera sessió, no es reemborsarà l’import del curs. En cas de no poder assistir al curs, caldrà avisar amb un mínim de 48h d’antelació. En cas contrari, es reemborsarà només la meitat de l’import. 
Si les circumstàncies ho requereixen, la programació dels cursos pot ser modificada. 
La targeta de client és vàlida pels cursos de l’Acadèmia.