Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central (c/Mallorca)

CURS COMPLET - Els Escrits Jueus i la filosofia política de Hannah Arendt

Edgar Straehle / Stefania Fantauzzi

Els dilluns, a partir del 8 d’octubre de 2018, De 17h a 19h La Central (c/Mallorca)
Com es pot actuar en un món dominat per la guerra i  el terror? Com es pot construir una nova comunitat política?
Intentarem respondre aquestes preguntes a partir dels Escrits Jueus, títol que fa referència als escrits publicats per Arendt del 1932 al 1966 sobre la qüestió jueva. 
Davant del drama del totalitarisme, de la guerra i de l’holocaust viscuts en primera persona, Hannah Arendt planteja  constantment la importància de reaccionar i de prendre la iniciativa.  Això significa posar en joc els conceptes d’acció i de responsabilitat, fonamentals per la teoria política arendtiana, i al mateix temps, per entendre el nostre món.
 
Programa
1) El context: una vida jueva. Els Escrits Jueus del 1932 al 1966.2) Els escrits dels anys 30. L’assimilació i els plantejaments de Blumenfeldi Scholem.
3) Els escrits dels anys 40: els articles de Aufbau.
4) Participar en el món: els Protokelle.
5) La importància de La tradición oculta.
6) Hannah Arendt i el sionisme.
7) Dels escrits dels anys  40 als escrits dels anys 50: salvar la pàtria jueva
8) Els escrits dels anys 60 i la polèmica sobre el cas Eichmann.Conclusions: Els Escrits Jueus i el pensament d’ Arendt. 

BIBLIOGRAFIA:
ANDERS, Günther, ARENDT, Hannah (2016). Schreib doch mal hard facts über Dich. München: C. H. Beck.
ARENDT, Hannah (1974). Los orígenes del totalitarismo. Madrid: Taurus.
- (1974). La condición humana. Barcelona: Seix Barral.
- (1999). Eichmann en Jerusalén. Un estudio sobre la banalidad del mal. Barcelona: Lumen. - (2000). Rahel Varnhagen. Vida de una mujer judía. Barcelona: Lumen.
- (2001). Hombres en tiempos de oscuridad. Barcelona: Gedisa.
- (2004). La tradición oculta. Barcelona: Paidós.
- (2005). “¿Qué queda? Queda la lengua materna?”, en ARENDT, Hannah (2006). Ensayos de comprensión. Madrid: Caparrós Editores.
- (2009). Escritos judíos. Barcelona: Paidós.
- (2015) Una revisión de la historia judía y otros ensayos. Barcelona: Paidós.
ARENDT, Hannah-BLUMENFELD (1994). Kurt. In keinem Besitz verwurzelt. Hamburg: Rotbuch Verlag.
ARENDT, Hannah-SCHOLEM, Gershom (2018). Tradición y política. Madrid: Trotta.
SZNAIDER, Natan (2011). Jewish Memory and the Cosmopolitan Order. Cambridge: Polity Press.
YOUNG BRUEHL, Elisabeth (2006). Hannah Arendt. Una biografía. Barcelona: Paidós.

Stefania Fantauzzi és investigadora del “Seminari Filosofia i Gènere” de la Universitat de Barcelona des del 2002 i del grup “GAPP” (Grup arendità de pensament i política) des de la seva fundació. És llicenciada en Filosofia per la Universitat de Bologna i doctora en filosofia per la Universitat de Barcelona. Els seus interessos estan adreçats des de fa uns anys a la filosofia política i sobretot al pensament d’Hannah Arendt, autora sobre la qual ha publicat diversos articles en revistes i llibres. Actualment està treballant sobre els escrits de Arendt dels anys 30 i 40 relacionats amb la qüestió jueva i sobre la relació entre la llei i la política, donant una atenció particular al tema de la desobediència civil en Arendt i en altres autors.

Edgar Straehle és professor a la Universitat Oberta de Catalunya i investigador del Seminari Filosofia i Gènere / ADHUC—Centre de Recerca Teoria, Gènere, Sexualitat de la Universitat de Barcelona. També és membre del GAPP (Grup Arendtià de Pensament i Política).  Ha obtingut les llicenciatures d’Història, Filosofia i Antropologia a la Universitat de Barcelona, ha sigut Màster en Estudis Avançats en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid i Doctor de Filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi “Hannah Arendt, una lectura desde la autoridad”. Treballa com a tècnic superior al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA). La seva investigació se centra en temes com la reconsideració històrica dels conceptes polítics i s’ha especialitzat en l’obra de pensadors i pensadores com Hannah Arendt, Judith Butler, Claude Lefort, Linda Zerilli, Thomas Hobbes, Toni Negri o Jean-Luc Nancy. Ha publicat articles de recerca en diferents revistes de caràcter nacional i internacional. Ha publicat el llibre La inquietud de la política. Claude Lefort (Gedisa, 2017).

Calendari: Dilluns 8, 15, 22, 19 d’octubre; 5, 12, 19, 26 de novembre, de 17h a 19h
Preu: 160 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���