Cafè Filosòfic Pensa, a cargo de Rosa Rius Gatell

Lectoras de Simone Weil
Birulés, Fina (Comp.) Rius Gatell, Rosa (ed.) Lectoras de Simone Weil 17,00 €
Escritos de Londres y últimas cartas
Weil, Simone Escritos de Londres y últimas cartas 17,00 €
11.12.2021
11h - 13h
La Central del Raval

Cafè Filosòfic Pensa, a cargo de Rosa Rius Gatell

Simone Weil, “Projecte d’infermeres de primera línia”. Un projecte impracticable?
El Cafè Filosòfic Pensa torna aquest mes de desembre presencialment a la nostra llibreria de La Central del Raval, amb moltes ganes de saludar-vos de nou i compartir aquest espai que hem anat construint entre totes i tots al llarg dels darrers sis anys. És per aquest motiu que us convidem dissabte 11 de desembre a les 11h a l'Aula de la llibreria, a la primera planta. Trobareu l'accés a través de la secció d'encàrrecs. De moment i fins a nova ordre, l’aforament està limitat a 30/35 persones, per la qual cosa es necessari que confirmeu la vostra assistència escribint un correu a cafefilosoficpensa@gmail.com. Si finalment no podeu assiatir us agrairem ens ho comuniqueu per poder donar pas a una altra persona.


Sobre aquesta sessió

L’obra de Simone Weil és constel·lada de nombrosos “retrats” femenins: literaris, heroics, mítics, reals. En aquest Cafè Filosòfic proposo atendre’n breument alguns: Antígona, Electra i Rosa Luxemburg, abans de reflexionar sobre les dones, anònimes, que haurien de conformar el “Projecte d’infermeres de primera línia”. Weil presentava el seu Projecte com a contrapunt a les “formacions especials” hitlerianes, les SS. Es tractava d’oposar-se al plantejament ideològic hitlerià amb mitjans alternatius a la violència. Es va jutjar impracticable. Des de 1939-1940 fins al final de la seva vida, 1943, Weil no va perdre mai l’esperança que el projecte es pogués dur a terme algun dia. Era realment impracticable? 

Sobre Rosa Rius Gatell

Rosa Rius Gatell és professora honorífica de la Universitat de Barcelona i integrant del Seminari Filosofia i Gènere de la mateixa Universitat. És editora de diversos volums col·lectius, entre els quals: Lectoras de Simone Weil (2013), coeditat amb Fina Birulés. És autora de l’estudi introductori i notes crítiques a la Historia de las mujeres filósofas de Gilles Ménage (3a reimpr. 2019) i d’articles como ara: «À la recherche des savoirs anciens. Simone Weil dans l’air du temps» (2014), «De la belleza, el arte y la pintura “verdadera” en Simone Weil» (2017), «Simone Weil lectora de Maquiavelo» (2018), «L’escolta musical: Jeanne Hersch i la miniatura d’eternitat» (2020) i «María Zambrano, notas sobre la alegría y el dolor» (2021).