Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���


La Central (c/Mallorca)

Cafè filosòfic PENSA

"Utopies polítiques entre La República de Plató i Utopia de Tomàs Moro"

Amb Marta Palacín

Dissabte, 25 de novembre de 2017, 11h La Central (c/Mallorca)
De la mateixa manera que el darrer segle ha qüestionat un model d'Estat que considera obsolet i problemàtic, al final de l'Edat Mitjana, i sota el paraigües del platonisme, també sorgeixen dissidències. Aquestes són polítiques i religioses, tenen lloc tant a l'Orient Pròxim com a l'Imperi Bizantí, sota l'Islam i l'Ortodòxia; i seran condemnades per paganisme i perseguides. Veurem en què consisteixen, què rescaten dels antics i com inspiren el Renaixement i de quina manera conjuguen filosofia, política i teologia.

Marta Palacín és professora d'Antropologia Filosòfica a la Universitat de Barcelona i coordinadora del cicle Filosofia i cinema. Llicenciada en Periodisme per la UAB i en Filosofia per la UB, és Màster en Tradició Clàssica i Pensament Contemporani i finalitza enguany el seu doctorat en Filosofia, enfocat en la filosofia política i la història del pensament. També està treballant en la traducció i l'estudi de la polèmica obra coneguda com Les diferències entre Plató i Aristòtil. Forma part del grup d'investigació Eidos: Platonisme i Modernitat. Acaba de tornar d'Atenes de col·laborar amb la National Hellenic Research Foundation. Compta amb diferents publicacions tant en revistes com en llibres especialitzats amb títols com De la quietud estatal al movimiento social; De la conjunció entre els carrers, els objectes i els subjectes. (Dis)funcions de l'espai urbà; De les deesses a la política de guerra. Dona i reproducció a l’antiga GrèciaEl oráculo como detonante de lo trágico en la antigua Grecia; o L’ús de la prisca sapientia a favor i en contra del cristianisme en les propostes de Marsilio Ficino i Gemist Pletó.


Bibliografia recomanada:

Comité Invisible. Llamamiento y otros fogonazos. Antonio Machado libros,
2009.

Debord, Guy. El planeta enfermo. Anagrama, 2006.

Gemisto Pletón, Jorge. Tratado sobre Las Leyes. Memorial a Teodoro.
Tecnos, (1452) 1995. Estudio preliminar, traducción y notas de J. Signes y
F. Lisi.

Delle differenze fra Platone ed Aristotele. Raffaelli editori, (1439)
2006. Estudio preliminar, traducción y notas de Moreno Neri.

Lisi, Francisco. La república de Platón y la utopía. Biblioteca
nueva, 2017.

Ostrogorsky, Georges. Historia del Estado Bizantino. Akal, 1984.

Sección inglesa de la Internacional Situacionista. La revolución del arte 
moderno y el moderno arte de la revolución
. Pepitas de calabaza, (1967)
2001.

Tambrun, Brigitte. Pléthon, le retour de Platon. J.Vrin, Librairie Philosophique, 2006.
 
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido ��� | Pie de la página ��� | Menú principal ���