Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del MUHBA

Barcelona Novel·la Històrica

Creació. Artistes en la història

Del 6 al 9 de novembre Biblioteca Jaume Fuster
A partir de dia 5 de novembre es celebra la 6a edició de Barcelona Novela Històrica, una oportunitat per comprendre a història de Barcelona a través de la literatura, a La Central del MUHBA podreu trobar la bibliografia al respecte i a partir de dia 6 de novembre també ens podreu trobar a la Biblioteca Jaume Fuster amb una bona selecció de llibres per l'ocasió.


Presentació de la 6a edició:

JOAN SUBIRATS Comissionat de Cultura

Barcelona ha estat i és font d’inspiració per a escriptors i artistes que troben als seus carrers i places, als documents oficials i a les cròniques populars, una constel·lació d’històries que li donen un caràcter únic: el d’una ciutat vibrant, bressol de cultures i generadora d’iniciatives que la situen al capdavant de les capitals més creatives i innovadores d’Europa. Una capital que avança cap al futur sense oblidar el seu passat. La història de Barcelona, tant l’oficial com l’íntima, ha estat plàncton de grans obres literàries. Així, la Ciutat de la Literatura —reconeguda per la UNESCO— és també la ciutat novel·lada, escenari de misteris i aventures emocionants, territori de ficció.

Arriba una nova edició, la sisena, de Barcelona Novel·la Històrica, un viatge a altres èpoques des d’una mirada literària actual. Aquesta edició no se centra només en la ciutat, sinó que ho fa en els genis de l’art de tots els temps, creadors de vida atzarosa i amb una obra immortal, convertits en protagonistes de ficcions que beuen de la realitat. Un cop més, els autors i autores d’aquestes novel·les que juguen amb la història participen en l’esdeveniment, disposats a desvelar-nos els secrets de la creació literària. I, com sempre, el Premi Barcino reconeixerà un novel·lista, Leonardo Padura, que ha conreat el gènere amb èxit internacional.

A les vostres mans, el programa de Barcelona Novel·la Històrica, una bona excusa per celebrar la literatura com una eina fonamental per conèixer el passat, comprendre el present i entreveure el futur.
 
 
FÈLIX RIERA Comissari de Barcelona Novel·la Històrica

L’escriptor projecta una obra literària que podríem anomenar “la creació dins la creació” quan decideix desenvolupar una novel·la històrica prenent com a protagonista una figura destacada del món de l’art. La proposta de la nova edició de Barcelona Novel·la Històrica planteja apropar-nos a autors i autores que han decidit agafar com a personatges centrals de les seves novel·les artistes que han marcat la nostra realitat cultural i social a través de la seva obra. Tant Pablo Picasso com Josep Pla, Nicolas Poussin, Camille Claudel, Salvador Dalí, El Bosco, Frida Kahlo o Leonardo Da Vinci han estat protagonistes de novel·les que ens ofereixen una nova forma d’apropar-nos a les seves circumstàncies personals i artístiques. En molts casos, els escriptors que han pres com a base d’una novel·la altres artistes parteixen de la necessitat d’entendre, habitar i mostrar els mecanismes creatius i el caràcter d’aquests creadors.

L’artista en la història ens permet demostrar que la història no és només resultat de la política, sinó també del talent de qui ha estat capaç de canviar-la amb les seves creacions. La novel·la històrica, com si fos una màquina del temps, ens transporta al Renaixement, a la Revolució Francesa, a la belle époque o a les avantguardes d’entreguerres amb el guiatge d’artistes que encarnen els protagonistes, i l’obra d’art i l’artista són dipositaris d’un secret ocult que ens endinsa en una història alternativa a l’oficial. És l’artista qui revela els misteris del seu temps però, sobretot, és l’artista qui ens fa reviure “el gest d’una època”. La recreació de la construcció d’una catedral, la utilització d’una obra de Leonardo com la Mona Lisa, el relat de la vida de la model d’un quadre de Vermeer o la del jove aprenent de Nicolas Poussin són el punt de partida, el vehicle per explicar la gran història i per endinsar-nos en la feta de petites fites particulars, la història, gairebé secreta, de la realització d’aquestes obres emblemàtiques i de la vida dels seus autors. Representa un viatge en el temps gràcies a l’obstinació de novel·listes que ens revelen la força de la creació artística a l’hora de construir la nostra realitat.

Per consultar tot el programa cliqueu aquí.

 
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �