Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del Raval

A la recerca de l’Univers

Sandro Maccarrone

Els dilluns, a partir del 5 de febrer de 2018, de 18:30h a 20:30h La Central del Raval

Què hi ha allà afora? És una pregunta que ens acompanya des de temps immemorables, des de molt abans que existissin l’astronomia o el mètode científic. Una pregunta que només requereix no tenir por a aixecar el cap, però que s’enfronta al complicat repte d’haver de tractar amb un entorn quasi completament inaccessible.
La fascinació per l’Univers, pel que hi ha, pel que hi passa o pel que hi pot passar, segueix ben viva en els nostres dies. En són bon testimoni totes les obres de ciència ficció, literàries o cinematogràfiques, que especulen sobre la possibilitat de conquerir altres móns on poder perpetuar la nostra espècie, amb l’esperança de trobar, a l’altra banda de la galàxia, les respostes que no trobem en el nostre planeta.
I no es pot dir que els falti raó, perquè els esforços per trobar explicacions als misteris de l’Univers ens obliguen a traspassar les fronteres actuals del coneixement científic. El Big Bang o l’interior d’un forat negre són escenaris extrems que posen durament a prova la manera com entenem i descrivim la Natura i poden ser els detonants d’una nova revolució en el camp de la física.
Però en el fons, preguntar-se Què hi ha allà afora? és una manera de plantejar-se qüestions de més ampla volada: D’on venim? Cap a on anem? Juguem algun paper especial a l’Univers? Tot plegat posa en joc la nostra concepció de l’existència i de la realitat. No és d’estranyar, doncs, que al llarg de la Història, els debats sobre l’origen i la naturalesa de l’Univers hagin anat acompanyats de conflictes culturals, polítics i religiosos, en alguns casos, amb desenllaços tràgics.
En aquest curs, abordarem totes aquestes qüestions. Ho farem d’una manera oberta a tothom, sense que calgui cap coneixement previ específic, però amb la intenció que la persona coneixedora de la matèria també hi pugui trobar aproximacions i punts de vista novedosos i estimulants.


Índex de sessions:
 • - Una ruta guiada per l’Univers
  - Com podem conèixer l’Univers?
  - Vida extraterrestre, probablement
  - Cosmovisions al llarg de la història
  - Passat i futur de l’Univers
  - Espaitemps corbat i forats negres
  - Ones gravitacionals: un nou sentit
  - Només sabem que no sabem res: problemes oberts
 
Bibliografia:
El universo en tu mano, Christophe Galfard, Ed. Blackie Books
Agujeros negros y tiempo curvoKip Thorne, Ed. Crítica
Cosmos, Carl Sagan, Ed. Planeta
Los tres primeros minutos del Universo, Steven Weinberg, Alianza Editorial
Los sonámbulos, Arthur Koestler, Consejo Nacional para la Cultura y las Artes
Historia de la cosmología, Helge Kragh, Ed Crítica
100 qüestions d'astronomia, Jordi Aloy i Domènech, Cossetània Edicions


Sandro Maccarrone és doctor en física teòrica per la Universitat de Barcelona. Ha desenvolupat la seva recerca sobre l'estudi dels forats negres en el marc de la teoria de cordes. Ha desenvolupat materials educatius i de divulgació científica. Actualment, treballa com a professor d'educació secundària.

 
Calendari: Els dilluns, del 5 de febrer al 26 de març, de 18:30h a 20:30h (8 sessions)
Preu: 160 €
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01

 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �