Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del Raval

ANUL·LAT - Les ambigüitats de la traïció. Aproximació filosòfica a un concepte en disputa

Eudald Espluga

Divendres, a partir del 19 d’octubre de 2018, De 19h a 20:30h La Central del RavalLa traïció és un concepte escorredís. Resulta molt difícil establir uns criteris clars que ens permetin definir-la exhaustivament. Tota forma de col·laboracionisme implica traïdoria? És pot trair només de cor? Un delator és necessàriament un traïdor? De què parlem quan parlem de “traïció a la solidaritat de classe”? Es pot ser deslleial al govern per ser lleial al poble? Té sentit parlar d’un “traïdor noble”?
Encara que el seguim utilitzant amb regularitat, el concepte de “traïció” ja no té la càrregamoral i política de la qual gaudia en el passat. La traïció pressuposa relacions humanes inequívoques i lleialtat incondicional, però en les societats postmodernes aquestes “relacions denses” es limiten a la parella, els amics i la família.
L’objectiu central del curs serà reflexionar sobre les tesis que exposa Avishai Margalit en el seu llibre De la traïció, per tal de discutir-les en un context polític i filosòfic ampli: per què la traïció té a veure amb l’ètica i no amb la moral? Per què només es poden trair les relaciones humanes denses? En quin sentit podem dir que la traïció és l’altra cara de la fraternitat? Per què la traïció és necessària en política?


PROGRAMA

1. Introducció. Avishai Margalit i el lloc de l’ètica en el liberalisme polític. Fraternitat, confiança i traïció. Un concepte dubtós: ambigüitat moral, vaguetat i ambivalència.
2. Dissoldre allò que ens uneix. Relacions denses i relacions febles. Sang, pàtria i pertinença. Entre hòbbits i nacionalistes: el problema de les comunitats imaginades. 
3. Les formes paradigmàtiques de la traïció. Adulteri, apostasia i alta traïció. Els elements de la traïció: agreujar i minar. Les persones de la traïció: una relació triàdica. 
4. La traïció de classe. Prendre partit: amb els de dalt o amb els de baix. El subjecte de la solidaritat. Fraternitat de classe: un problema de justícia. Identitat, classe i diversitat. 
5. La sort de poder ser traït. ¿És desitjable un món sense traïdoria? Comunitat, llibertat i interdependència: la importància política de la traïció. 


Eudald Espluga. Llicenciat en filosofia (UdG) i màster en Comunicació i estudis culturals (UdG). Treballa en una tesi doctoral sobre el fenomen de l’autoajuda i exerceix com a crític literari a la revista PlayGround. Ha col·laborat amb RAC1, El Salto, El Estado Mental, Núvol, Razpotja, així com amb el CCCB i Casa Golferichs. És autor de l’assaig Las pasiones ponderas (Capitán Swing, 2015) i co-autor Mediterròniament. La catalanitat emocional (Biblioteca del Núvol, 2013). 


BIBLIOGRAFIA
- Margalit, Avishai, De la traïció
- Margalit, Avishai, La societat decent
- Nussbaum, Martha, La fragilidad del bien
- Puyol, Àngel, El derecho a la fraternidad


Calendari: Divendres 19, 26 d’octubre i 9, 16, 23 de novembre, de 19h a 20:30h
Preu: 80 euros
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01
 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �