Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central (c/Mallorca)

El lied, un gènere proper

Amb ​Sílvia Pujalte 

Els dimarts, del 14 de febrer al 28 de març de 2017, de 17h a 19h La Central (c/Mallorca)
A finals del segle XVIII va néixer al món germànic un gènere musical, el lied, que podríem definir en primera aproximació com petites obres per a veu i piano compostes a partir de poemes. Va sorgir com a gènere domèstic i poc a poc va anar deixant aquest àmbit privat per traslladar-se a les sales de concert, que és on el gaudim avui dia.
El lied arrossega una fama injusta de gènere difícil, allunyat del nostre dia a dia. Injusta perquè el lied parla del que parla la poesia, de la vida, i què hi ha més pròxim que això? Potser, per sentir-lo més a prop, només calen algunes claus... 
Si ens acompanyeu en el viatge que us proposem, un recorregut per la història del lied des dels seus inicis fins a pràcticament avui, descobrireu que si coneixem les seves característiques i els seus codis, el lied continua sent proper, com ho era al segle XIX. Els nostres protagonistes seran sis compositors que han contribuït a donar forma al gènere: Schubert, impulsor del lied romàntic; Schumann, que aferma el gènere; Brahms, que el porta als escenaris; Wolf, Mahler i Strauss, contemporanis, tres formes d'entendre el lied que el fan avançar per camins ben diferents. A més, no hi faltaran altres compositors que, sense tenir tanta rellevància, també han deixat una obra valuosa.
El fil conductor del curs seran les audicions, que ens convidaran a parlar d'estils, de poetes, d'interpretacions, de cantants, de pianistes... de tot el que ens acosti més al lied.


Programa del curs:
 
- Introducció al lied
- El lied abans de Schubert
- El lied de Schubert
- El lied de Schumann
- El lied de Brahms i Wolf
- El lied de Mahler i Strauss
- El lied després d'Strauss
 
 
Lectures:
 
The Cambridge Companion to the Liededited by James Parsons
Guide de la mélodie et du liedde Brigitte François-Sappey, Gilles Cantagrel
 
Lectures complementàries:
 
Le lied: poètes et paysagesd'André Tubeuf
Franz Schubert. Biografía y obrade Brigitte Massin

 
Sílvia Pujalte és doctora enginyera de Telecomunicacions per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha estat professora a la Universitat Politècnica de Catalunya i a la Universitat Pompeu Fabra. Compagina la seva activitat com a enginyera amb la divulgació musical; és autora del lloc web Liederabend, dedicat al món de la cançó de cambra, i imparteix cursos i conferències sobre cançó i òpera. És responsable de documentació i comunicació a la Schubertíada a Vilabertran. Col·labora amb el digital de cultura Núvol a la seva secció de música clàssica i amb la revista de música clàssica Platea Magazine.


Preu: 140 euros (7 sessions)
Calendari: Els dimarts, del 14 de febrer al 28 de març, de 17h a 19h
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 935504601 Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �