Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �


La Central del Raval

​Com explicar el Jazz?

El jazz relatat des del punt de vista del creador, per un compositor i intèrpret en actiu.

Ivo Sans

Els divendres, del 4 al 25 d'octubre de 2019, de 18h a 20h La Central del Raval

Ens aproparem a un fet cultural imprescindible per entendre la cultura nord-americana del S. XX, de la mà d'un músic, un jazzman, en actiu. La singularitat d'aquest curs, teòric, és que es narra des de la pràctica i no des de l'anàlisi o la crítica. Des de l'experiència descobrirem les diferents facetes d'aquesta música. ¿Què és el jazz? ¿Quines van ser-ne les grans figures, per què i quan? ¿D'on ve el repertori del jazz? ¿Europa i jazz? ¿És viu o mort el jazz? L'escolta d'alguns dels vinils més emblemàtics d'aquesta música ens ajudarà a respondre aquestes i d'altres qüestions.

Programa:
1a Sessió i 2a Sessió
Presentació del curs. ¿De què parlem quan parlem de jazz? ¿De quina matèria està fet? ¿On va sorgir, quan i com? Escoltem els intèrprets de l'època. ¿Quins són els instruments i les formacions principals? Repassem la música dels intèrprets més emblemàtics de cada instrument i de les formacions més repetides: el trio, el quintet, la big band o el solo.

2a Sessió
La composició en el jazz. Els compositors més fructífers, els més excèntrics o arriscats, n'escoltem la seva música. Intentarem entendre les característiques principals de la música de cadascun d'ells i el que aportaren al llenguatge jazzístic.

3a Sessió
Free-Jazz i Avant Garde. Músiques que cerquen ultrapassar els límits del llenguatge en els diferents milieu jazzístics: més blanc (Avant Garde) o més afro-americà (Free-Jazz). En el cas dels afro-americans estretament lligat amb la lluita pels drets civils als EUA (1955-1968). Escoltem obres escollides.

4a Sessió
Jazz a Europa. Per què històricament s'han exiliat músics americans a Europa i perquè els europeus hi viatgem? Free Improvisation o la resposta europea al Free-Jazz. ISCCJMKMB repassem la discografia d'aquesta formació local (i pròpia) com a exemple de moltes coses que hem explicat al curs: què aporta el timbre de cada instrument al grup? interplay? com composar per uns músics determinats? per què ultrapassem els límits del llenguatge? com dirigir un grup o col·lectiu de jazz? On és el públic?


Ivo Sans, és músic i artista plàstic resident a Barcelona. Va viure 10 anys a Brussel·les on va treballar amb músics com Erik Vermeulen, Michel Massot, Zahava Seewald, Herb Robertson o Marc Ribot. El seu grup ISCCJMKMB ha publicat quatre gravacions, la darrera de les quals Pragmata (Underpool, 2017). També fa part del grup Sai Trio amb el pianista Agustí Fernàndez i la bailaora Sònia Sánchez, fent concerts per Catalunya i en festivals internacionals a Irlanda, Suècia, Polònia i Corea del Sud. Actualment compagina dues residències musicals, a la Sala Artte i al Menjador de la Beckett amb altres concerts a Espanya i a Europa. Ha exposat la seva obra plàstica a la Kitai Gallery, a Tòquio (2006 i 2011) i a Ars Santa Mònica (2015).


Calendari: Els divendres, del 4 al 25 d'octubre, de 18h a 20h
Preu: 80€
Informació i reserves: academia@lacentral.com / 93 550 46 01Inscripción on line
Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y mostrarle publicidad relacionada con sus preferencias mediante el análisis de sus hábitos de navegación. Si continúa navegando, consideramos que acepta su uso. Puede cambiar la configuración u obtener más información en nuestra "Política de cookies".

Saltar a: Contenido � | Pie de la página � | Menú principal �